E-urheilu mediassa

Elektroninen urheilu eli suomeksi videopelien pelaaminen kuuluu modernin ajan urheiluun. Vaikka monien mielestä tietokonepelien pelaaminen ei missään tapauksessa ole urheilua, e-pelaamisen suosio kasvaa räjähdysmäisesti vuodesta toiseen. Mistä moinen trendi oikein kehittyi ja minkä vuoksi e-pelaamista pidetään urheilulajina? Pähkäilemme myös elektronisen pelaamisen uutta trendiä, katselua. Vastaamme näihin ja moniin muihin kysymyksiin tässä artikkelissa.

Nörttien ajanvietosta suosittuun ilmiöön

Elektronisen urheilun suurimmat voittajat ovat ne, joiden vanhemmat kritisoivat tietokonepelejä. Nimittäin moni meistä muistaa äidin nalkutuksen siitä, että tietokonepelien parissa ajanvietto ei johda mihinkään. Vaikka lyötyä ei saisi lyödä, on hyvä muistuttaa äitikultaa siitä, että esimerkiksi maailman parhaat elektronisen urheilun pelaajat tienaavat jo nykyään enemmän kuin Suomen parhaat asianajajat ja lääkärit. Tienestit pitävät sisällään esimerkiksi erilaisia sponsorisopimuksia, turnausvoittoja sekä tietenkin tavallisten tallaajien lahjoituksia. Moni saattaa kysyä mitä tarkoitetaan ”lahjoituksilla”. Elektronisen pelaamisen siivellä kehittyi myös viihde-ala, joka tarjoaa pelien ystäville mahdollisuuden katsella muiden pelaamista. Kyllä vain, luit aivan oikein: jotkut meistä maksavat vapaaehtoisesti siitä, että voivat katsella verkossa muiden pelaamista.

Yksi suurimmista syistä elektronisen pelaamisen katseluun löytyy nykypelien laadusta. Tarkemmin sanottuna modernit pelit ovat visuaalista erittäin kehittyneitä ja tämän lisäksi pelien juonet muistuttavat elokuvia, joiden ohjaajina toimivat itse pelaajat. Modernin ajan pelit ovat nimittäin niin kehittyneitä, että pelaajilla on käsissään todella paljon vapauksia ja valintoja, jotka vaikuttavat pelin kulkuun. Vähemmän tärkeä, mutta silti olennainen syy pelien katseluun on myös se, että katsojia ei häiritä päättymättömillä mainoksilla.

Twitch & YouTube

Tämän päivän suosituimmat alustat eri pelikategorioiden kamppailujen katseluun ovat Twitch ja YouTube -kanavat. Valitettavasti YouTuben uusi strateginen malli pitää sisällään mainokset tarkoittaen, että katselijat eivät voi paeta joskus erittäin ärsyttäviä mainoksia. Toisaalta YouTube ei ole elektronisen pelimaailman katselua varten kehitetty alusta. Tämä kunnia kuuluu Twitch-kanavalle. Löydät kirjaimellisesti satoja eri kanavia, missä joku pelaaja ”striimaa” eli lähettää videokuvaa omalta pelinäytöltä muille katsojille. Mikä hienointa, kyseiseltä pelikanavalta voit löytää niin uusia pelejä, vanhoja klassikoita kuin myös ennestään tuntemattomia pelejä. Toisin sanoen, mikäli kaipaat oman lapsuuden parhaita pelejä, saatat löytää ne Twitch-sivustolta.

Eittämättä elektronisen viihdepelaamisen kirkkain nimi löytyy YouTube-kanavalta, jossa muun muassa ruotsalainen PewDieDie-nimellä tunnettu Felix Kjellberg ihastuttaa ja vihastuttaa elektronisen pelaamisen ystäviä. Hänen oman YouTube-kanavansa seuraajamäärä on jo miljoonissa tarkoittaen sitä, että hän on lyhyen uran aikana tienannut miljoonia pelkästään pelaamalla ja kommentoimalla eri pelejä. Samankaltaisia tapauksia löytyy erittäin paljon Etelä-Koreasta sekä Japanista, missä tietyt pelaajat ovat saavuttaneet jo julkkis-aseman omassa yhteiskunnassa. Elektronisen pelaamisen joukkueet ovat myös osa uuden sukupolven e-urheilua. Kansainvälisissä turnauksissa kilpaileekin monia joukkueita, joiden jäsenien ammattina on nimenomaan pelaaminen. Uskomatonta, mutta totta!

Elektronisen pelaamisen tulevaisuus

E-pelaamisen tulevaisuus kulkee IT-teknologian kanssa käsi kädessä. Tämä tarkoittaa sitä, että yhä suurempi joukko pelaajia tulevat seuraamaan muiden pelaamista. Mitä enemmän langaton verkko kasvaa, sitä enemmän ihmiset voivat seurata muiden pelaamista omalta mobiililaitteelta. Ja mikäli Occulus Rift– ja PlayStation VR -projektit kehittyvät nykyisellä vauhdilla, voimme hyvinkin nähdä tulevaisuudessa järjestelmän tai alustan jonka avulla voimme katsella muiden pelaamista henkilökohtaisesta perspektiivistä. Juuri tästä syystä me uskallamme jo nyt ennustaa, että elokuvien aikakausi on ohi ja pelimaailma tuo tullessaan uuden sukupolven viihdetarjonnan.

Ja mitkä ovat parhaat oppitunnit meille nuorille, joista tulee tulevaisuudessa vanhemmat? Älkäämme arvostele omien lapsien ajanviettoa, sillä lapsemme voivat hyvinkin ansaita suuria summia harrastuksen kautta, joka saattaa näyttää kummalliselta vanhempien silmissä.